Houdbaarheidsdatum op melkpak

Voedsel en houdbaarheid

De voedselbank beschikt over goede opslagcapaciteit voor de houdbare producten en goede koel en vriescapaciteit. Het aangeboden voedsel moet van goede kwaliteit zijn. De voedselbank hanteert de voorwaarden van de voedsel en warenautoriteit en beschikt over het groen certificaat.

THT en TGT

THT en TGT zijn twee bekende begrippen. THT staat voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’ TGT betekent ‘Te Gebruiken Tot’. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit.

Houdbaarheid

Bij producten met een THT-datum, in de volksmond 'houdbaarheidsdatum' genoemd, kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. De fabrikant garandeert de kwaliteit van het desbetreffende product tot genoemde datum. Maar je kunt het ook daarna nog zonder problemen consumeren. Ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en het Ministerie van Volksgezondheid vinden dit.

Wanneer mogen producten nog wel verstrekt worden ?

Producten met een THT-datum mogen dus ná die datum nog verstrekt worden. Producten met een TGT-datum mogen ná die datum NIET meer verstrekt worden aan de consument. De voedselbank hanteert deze datum ook als uiterste datum van uitgifte. Als het product voor de TGT-datum is ingevroren, is het nog enkele maanden verantwoord om uit te delen. De voedselbank registreert dit.